Hoe maak je bierbrood?

Bij een overheerlijke barbecue mag brood natuurlijk niet missen. Wat is er nu lekkerder dan bierbrood bij de barbecue? Hier lees je hoe je het beste bierbrood maakt!

 Benodigdheden

  • ¼ theelepel droge gist
  • 1 ½ theelepel zout
  • Rubberen spatel
  • 500 gram bloem
  • 150 ml water op kamertemperatuur
  • 15 ml appelazijn (=1 eetlepel)
  • 75 ml donker en rijk (bekijk onze beermatch voor advies)
  • Een scheutje olijfolie
  • Bakpapier
  • Plastic folie
  • Kookthermometer
  • Grote mengkom
  • Bakkwastje
  • Braadpan met deksel (liefst gietijzer)

 

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem in de grote mengkom, maak een kuiltje in de bloem. Strooi het zout langs de randen en gist in het kuiltje.
  2. Schenk water, bier en azijn in het kuiltje bij de gist. Roer de vloeistof voorzichtig door het bloem. Schraap steeds was droge bloem bij het vochtige deeg. Zo ontstaat er een losse bol deeg.
  3. Bedek de kom met plasticfolie en laat het deeg staan om te rijzen. 8 tot 18 uur op kamertemperatuur.
  4. Bekleed de braadpan met bakpapier. Smeer het bakpapier in met een beetje olijfolie. Gebruik hiervoor het bakkwastje. Zet de braadpan opzij.
  5. Bestrooi een werkplek met wat bloem, leg hierna het brooddeeg hierop. Kneed dit en maak hier een deegbal van. Leg de deegbal in de pan en bedek dit met plasticfolie. Laat het 2 uur rijzen.
  6. Plaats het ovenrek op de laagste stand, doe wat bloem op het deeg. Maak een snee van ongeveer 15 cm lang aan de bovenkant van de deegbal. Dek de braadpan af met de deksel.
  7. Doe de braadpan met het brooddeeg in de oven. Doe de oven aan op 220 ºC en wacht 30 minuten.
  8. Haal de braadpan eruit en haal de deksel eraf. Zet het ovenrek een stand hoger en stop de kookthermometer in het midden van het brood.
  9. Bak het brood nu verder af op 220 ºC en laat het brood in de oven tot de thermometer aangeeft dat het brood 100 ºC van binnen is.
  10. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen.

 

Eet smakelijk!

 

Let op!

Zorg ervoor dat de deksel van de braadpan volledig van metaal is gemaakt. Plastic of kunststof kunnen hoge temperaturen niet goed aan.